Bingin Forest Villa

Bingin Forest Villa

About

Type:  Villa

Location:  Bingin, Bali

Status: In Process

Build area: 1530m2

This project is located up in the hills of the Bingin area of Pecatu, South Bali. The brief from the client on the 1800m2 site was to design a modern 5 bedroom private residence, along with 4 stand-out rental accommodation units that will cater to an expanding tourism market in the Uluwatu area. You can view the design for those here

For the villa thats at the heart of the site, and given its size – we wanted it to create an architecture with a wow factor that feels impressive and subtly grand, whilst all the time connecting to its location and the surrounding context.

The lower level houses the main guest living areas with large operable glazing that will help keep things light and airy whilst connecting users to the surrounding landscape and pool areas. The upper level houses the ensuite bedrooms – all with large glazing areas that frame the spectacular views. The bedrooms also all have their own balconies. This second floor structure will be is clad in Shou Sugi Ban (burnt timber cladding) that creates this bold architectural form that neatly sits ontop of the structure below.

For the roof we wanted to create a bold statement to contrast the strong structural forms below. We achieve this with a lightweight floating steel roof structure which has generous overhangs that will help protect the building from the tropical elements whilst helping to keep the building cool.

The ‘pis de resistance’ is a rooftop terrace with lounge, dining area and jacuzzi that will provide spectacular views to the north of Bali.

As always, we’re using natural, local materials as much as we can to give the villa a sense of place and to be as sustainable as possible.

The site has been cleared, planning submitted, builder selected, and construction soon to commence. 

Other projects