Bingin Lane

About

Type:  Boutique Villas

Location:  Bingin, Bali

Status: In Process

Build area: 450m2

As soon as you get to Bingin there’s this feeling. It’s a small pocket of a neighbourhood that takes laid back to another level. It’s always a weekend pace here, but it’s not sleepy. The sun, sea, surf, and small community give this place an edge of vitality and freshness.

All of this is set against a backdrop of bright blue and turquoise ocean, dusty pinks, yellows, and chalky whites of the limestone in this dry and rugged landscape.

The brief for this project was to design three holiday villas on a gently sloping and long site, creating spaces that capture this special Bingin feeling.

We wanted the architecture and spaces to resemble refined beach cabins, giving an overall feeling of lightness and openness with nothing heavy or overbearing. The roof structures are positioned to provide sun protection and frame views to the garden and sky. Large, operable glass facades give a tropical indoor/outdoor feeling along with lots of natural daylight and ventilation inside. To contrast the modern architecture, we used rustic, organic feeling finishings, like wooden shingle roof tiles, bumpy slate stone floors, and textured walls inside and out.

For the interiors, we wanted to keep things looking light, coastal, and cosy. So we proposed beach-house feeling furnishings using local materials like reclaimed teakwood, raffia, and rattan, along with some simple pattern Indonesian textiles, like woven lurik ikats in light blues, indigos, greys, and creams.

This project broke ground in April 2022 and will take around 12 months to complete. 

Other projects